Pandorato á la Jakobsdals

image-1.jpg

Varför inte göra något gott ännu godare? Vi bjussar därför på en italiensk klassiker fast i svensk tappning. Och vi blir inte förvånade om detta är födelsen av en framtida svensk klassiker som kommer ersätta snittar till fördrinken, eller chipsen framför fotbollsmatchen – för den här jäkeln passar till såväl skumpa som öl. 

Av receptet nedan får du sex trekantsmackor. Hur många de räcker till beror helt på din och sällskapets aptit, själv åt Håkan upp fyra innan matchen Spanien–Sverige och tänkte ta resten under matchen, men orkade inte. Det är tyvärr den enda måttstock vi kan erbjuda. 

Du behöver:
6 skivor rostbröd, gärna lite torrt.
6 skivor Jakobsdals kallrökta skinka, går bra med 9 också.
Sardellkräm eller 3 sardeller.
6 skivor Västerbottenost eller om du föredrar någon annan.
Några basilika blad.
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk (använd inte allt om smeten ändå blir slät och fin)
Olivolja
Smör
Salt & peppar

Så gör du:
Kantskär brödet om du vill att det ska bli snyggt, strunta i det om du vill att det blir extra gott och knaprigt. Smeta därefter på sardellkrämen på 3 av brödbitarna, om du väljer filéer så vänta med detta steget.

Fördela skinkan på de 3 insmetade brödbitarna, på med osten och basilikan (om du använder sardellfiléer är det nu du ska lägga på dem). Lägg på återstående bröd och tryck till dina nyvunna dubbelmackor.

Vispa ihop ägg, mjöl och hälften av mjölken, fyll därefter på med lite mjölk i taget tills allt är i bunken. Salta och peppar efter smak, men tänk på att skinkan och sardellerna är salta.

Häll över äggmjölken i ett djupt fat där smörgåsarna får plats. Lägg i dem och låt dem dra ca 5 minuter innan du vänder dem, detta momentet beror tidsmässigt på hur torrt bröd du använt, men det ska suga till sig ordentligt.

Häll olivolja och smör i en stekpanna – gärna en väl instekt gjutjärnspanna för krispigast resultat – hetta upp på strax över medelvärme. När det fräser lite gott så lägger du i mackorna och steker dem gyllenbruna på båda sidor.

När doften sprider sig så du knappt kan stå emot längre är det dags att ta upp mackorna. Skär diagonalt över så du får två fina trekanter av varje macka, njut med sallad eller bara tryck in, för det här är riktigt gott!

Avsnittet hittar du bl.a. här: Soundcloud, iTunes och Spotify.

image-2.jpg