Alvas matmuffins

Utellus-Alva-Matmuffins-Smal.jpg

Hej på er, Alva här. Här kommer ett recept på goda matmuffins som jag gjort med charkprodukter från Jakobsdals. Det var superenkelt och supergott! Till och med min pappa Meddi skulle kunna göra dem. Muffinsen är perfekta att ta med sig till stranden eller om man behöver ett gott mellanmål. Mitt grundrecept kommer från koket.se men jag ändrade lite efterhand.

Plocka fram allt du behöver till degen först:

4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
0,5 dl olja
1,5 dl yoghurt/filmjölk

Fyllningen kan man variera efter smak men jag gjorde med:

Ca 100 gr fetaost
0,5 dl soltorkad tomat, hackad
lite örtkryddor
1 dl ost, riven
50 g av Jakobsdals gallerrökta skinka som jag strimlade. Men jag provade också med deras fänkålssalami ochkokta skinka. Prova med dina favoriter.

• Sätt på ungnen på 200 grader och smörj muffinsplåten med lite olja.

• Blanda alla torra ingredienserna till degen, mjöl, salt och bakpulver.

• Sedan häller du i olja, ägg och yoghurt eller filmjölk och knådar ihop med händerna till en deg. Eller så använder du en elvisp med degkrokar.

• Fördela degen i muffinsformen, du får inte fylla ända upp för de sväller och du ska ju ha i fyllning också. Jag lämnade ungefär 1 cm till kanten men det beror nog på vad du har för formar.

• Tryck i lite fetaost, skinka och soltorkad tomat i degen.

• Strössla lite riven ost uppe på och kanske någon god krydda du gillar. Våga testa lite olika. 

• Kolla att ugnen är varm och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Det kan ta lite olika lång tid beroende på ugn, men de ska resa sig och få fin färg.

När du tagit ut dem så får du vänta lite innan du äter för de är jättevarma! Och jag tycker faktiskt att de är godast ljumna eller kalla.

Hoppas du gillar dessa och skapa massor av roliga varianter. Du får gärna dela med dig på UtellusInstagram eller Facebook så ska jag testa några under sommaren.

Tack till Jakobsdals som sponsrade mig, tack till pappa för att du var med mig i köket (fast du åt för många), tack också till Utellus som gav mig uppdraget.

Glad sommar

Alva

Avsnittet hittar du bl.a. här: Soundcloud, iTunes, Acast och Spotify.