Öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet

Bild från www.instagram.com/pia.sundhage

Bild från www.instagram.com/pia.sundhage

Öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet gällande resning av staty över Pia Sundhage utanför Nya Gamla Ullevi i Göteborg.

Kära Svenska Fotbollsförbundet. Vi utgör redaktionen på den Göteborgsbaserade podcasten Utellus och har tillsammans med våra lyssnare ett krav på att Svenska Fotbollsförbundet ska lyfta frågan kring en staty av Pia Sundhage.

Bakgrunden till detta bottnar i en diskussion kring bristen av statyer föreställande namngivna kvinnor i Göteborg. Och i kölvattnet av denna diskussion ställde vi frågan till våra lyssnare; vilken kvinna de helst vill se som staty i staden.

Resultatet var tydligt. Pia Sundhage tog hem en jordskredsseger och med tanke på att nya gamla Ullevi är damfotbollens nationalarena sedan 2009 så vore det väl alldeles utmärkt att låta Pia förevigas utanför den?

Pia Sundhage är en ikon. Hennes meritlista talar för sig själv och följande motivering som låg till grund för hennes utmärkelse som Årets svensk i världen säger allt en behöver veta: ”Pia Sundhage har genom sin storartade karriär som fotbollsspelare och fotbollstränare blivit en av Sveriges mest älskade idrottskvinnor. Med en trygg och jordnära framtoning har hon gett svensk damfotboll ett ansikte, rullat in den i svenskarnas hjärtan och förstärkt bilden av Sverige som fotbollsnation. Hon har inspirerat andra kvinnor att prestera på högsta nivå i vitt skilda miljöer”.

Tillsammans med våra lyssnare önskar vi att Svenska fotbollsförbundet öppnar upp en dialog med Göteborgs stad kring möjligheterna för en staty av Pia Sundhage. Pia har förtjänat det. Och staden Göteborg förtjänar det.

Otåliga hälsningar Utellus-redaktionen:
Håkan, Amanda, Mike, Rasmus och Meddi

Här kan du lyssna på avsnittet,
#12 Den stora sommarspecialen. Del 2
Soundcloud, Spotify, iTunes/Podcaster.