Här äter du bästa pizzan i Göteborg

Vilka har egentligen bättre koll på Göteborgs bästa pizza än göteborgarna själva? Ingen. Därför lät vi våra lyssnare rösta fram vilka tre restauranger som serverar den bästa finpizzan i stan – för att därefter själva ta över det hårda arbetet med att provsmaka. 

Hur gick det till?
Lyssnarna fick nominera restauranger som de menar serverar den bästa finpizzan i stan. De tre som fått flest nomineringar gick till finalomgång – och provsmakning. Testpatrullen utgjordes av två från redaktionen (Amanda och Mike)  och två av våra lyssnare, som tillsammans fick sätta de nominerade pizzorna på prov.

Varje restaurang ombads servera åtminstone två pizzor: En margherita och en valfri pizza som de själva menar är en vinnare. Efter att vi prövat alla tre restauranger fick varje person i testpatrullen ge ut 3, 2 respektive 1 poäng, där 3 poäng gick till den restaurang med bäst pizza. 

De nominerade
De restauranger som fick flest nomineringar av lyssnarna var Trattoria 21 i Gamlestan och  BOV i Johanneberg, som båda serverar Napolitanska pizzor, samt Totale i närheten av avenyn som serverar moderna, vedugnsbakade pizzor.

Resultatet
Totale (1:a plats)
Här har ni den! Göteborg bästa finpizza. Fullpott från samtliga i testpanelen gör att de drog ifrån de övriga två – som faktiskt kom på delad andraplats. 

Med utrop som ”Jävlar, vilka pizzajävlar!” och ”VEM i köket har samtyckes-älskat med zucchinin?!”, är det kanske inte konstigt att Totale går hela vägen. Det är rakt igenom fantastiska säsongsbaserade råvaror, goda kanter och episka smaker. 
Totale vågar balansera på gränsen mellan att göra Italienarna riktigt förbannade och gröna av avund. För några superklassiker till pizzor är det inte. Ramslök, ndujakorv, och svartkål var bara några av läckerheterna som prydde de ljuvliga bottnarna. Och jodå, visst kunde man välja till både riven tryffel och anklever som topping. Ja, ni hör ju, det är kanske inte go-to pizzan när plånboken tryter eller när du vill ha en slabbig calzone, å andra sidan kommer du inte vilja ha så mycket annat i munhålan när du väl smakat Totales kreationer – om du så behöver panta några burkar för det. 

Extra plus i kanten för trevlig personal, am-bi-ance och ett riktigt gott rödvin framtaget för just pizza. 

Pizza Restaurang Totale

Pizza Restaurang Totale

BOV (2:a plats)
Med sina Neapolitanska skönheter hamnar BOV på delad andraplats. Denna lista har dock inga förlorare, för BOV är magiskt. De är pizzornas eleganta adelsdam iförd Chanel-dräkt. Högsta kvalitet på råvarorna med klassiska, rena smaker och kanterna… alltså, HALLOJ kanterna! 
Den lite geggiga botten som gjorde att mycket av såsen rann av pizzan, var först något vi såg som ett minus. Men i slutet, när bara kanten var kvar undrade vi nästan om det kanske var meningen, så att vi skulle kunna doppa våra ljuvliga kanter i de lika ljuvliga såsresterna?
Okej, så BOV serverar inga ”håll-mig-i-handen-och-kör” pizzor – det är bestick som gäller. Men vad gör man inte till bords med en adelsdam? Precis, man plockar gladeligen upp besticken och tackar gudarna för att man ens blivit inbjuden att avnjuta hennes sällskap.

Extra plus i kanten för det fantastiska solläget på uteserveringen, den lilla delikatessbutiken i entrén och de löjligt fotogeniska pizzorna (för den som bryr sig om sådant).

Pizza BOV

Pizza BOV

Trattoria 21 (2:a plats)
Vi säger det igen. Ingen på den här listan är förlorare – tvärtom. Trattoria 21 (eller Trattoria mi amoria, som vi numera kallar det) är inte bara ett ställe du går till om du har vägarna förbi, du TAR dig vägen förbi. Margheritan vi serverades var liksom en av de godaste vi någonsin ätit. Tomatsåsen var utsökt och botten perfekt krispig. 
En pizza bianco med hyvlad sparris och citron gled in och kan bara beskrivas som en primörtryckare i försommarbris. Trattoria mi amoira är av de tre tävlanden den restaurang med flest pizzor på menyn. Vi fick möjlighet att smaka på fyra varianter, där alla utom en var dögoa. Så, skippa Pizza Vegetale; zucchini kan vara gudomligt men också djävulens påfund, och lite för väl tilltagna zucchini-bitar gjorde just denna pizza blöt och saggig. Men vad gör väl det på det stora hela när man har massor av andra (vegetariska och icke-vegetariska) helt fantastiska pizzor att välja mellan? Nästa familjemiddag blir i Gamlestan! 

Extra plus i kanten för den braiga vinlistan och det mysiga läget vid ett litet, lummigt torg med väl tilltagen uteservering. 

Pizza Trattoria 21

Pizza Trattoria 21

Här (avsnitt 4) hör du övriga redaktionens avund, Amandas eufori och Mikes slickande runt munnen!