Den enda kuren mot en för rolig midsommarafton

Utellus-Annemaj-Smal.jpg

I början av 90-talet kom jag upp trött och yr (se: atombakis) på midsommardagens morgon. Vid spisen stod redan Rasmus farmor Annemaj och lagade något som skulle vända min världsbild helt uppochned.

–  Sätt dig Håkan, så ska du snart få smaka en rätt som jag alltid lagar på midsommardagens morgon, den hjälper mot det mesta!

Jag som inte är så förtjust i att äta på morgonen sjönk ned på en stol något tveksamt och fick snart in en tallrik med något som lättast beskrivs som potatisröra.

–  Ät den gärna med knäckebröd sade Bohusläns gudinna till mig, och jag tog min första tugga. Det var helt magiskt, fantastiskt gott och mycket riktigt var jag mycket piggare efter ett tag. Efter en spontandans av lycka lyckades jag tigga till mig receptet från Annemaj och sedan den dagen startar jag alltid midsommardagen med denna delikatess som är mirakelkuren när kvällen innan blev lite för blöt.

Så här kommer receptet, eller tja, min tolkning av det Annemaj berättade den morgonen.

1.   Koka dubbelt så mycket färskpotatis som du äter på midsommarafton.
2.   Ät upp det du brukar och på midsommardagen så tärnar du upp det som blev över.
3.   Ner i en gryta med mycket smör, ta lite till.
4.   Släng i dill och gräslök som blev över från dagen innan. Här gäller det att redan från början köpa lite för mycket.
5.   Fräs och rör runt lite och fyll på med gräddfilen som blev över och massor av fet grädde, häll på i omgångar så det kokar in ordentligt.
6.   Salt och peppar efter smak och en skvätt soja för färgen.
7.   Låt den puttra länge på låg värme, rör runt ibland, den är klar när den tjocknat och när du inte orkar vänta längre.
8.   Perfekt på knäckemackan och funkar på eftermiddagen till resterna från dagen innan.
9.   Men det är viktigt att man endast lagar detta på midsommardagen. Inte för någon skrockfull anledning, utan för att ransoneringen på denna delikatess gör att jag längtar varje år.

Hoppas det smakar. Skål på er kamrater.
Håkan

Avsnitt 10 hittar du bl.a. här: Soundcloud, iTunes, Acast och Spotify.